Begroting 2019

Ruimtelijke ordening en volkshuisvesting

Wonen en bouwen

Wonen en bouwen

De Structuurvisie Wonen Zuid-Limburg is maatgevend bij het vormgeven van het woonbeleid. Om hieraan uitvoering te kunnen geven moet de woningvoorraad worden getransformeerd naar de behoefte voor de lange termijn en is er een sloopopgave. Voor de huursector treden we daarom in overleg met woningcorporaties over de transformatieopgave om hier concrete
afspraken over te maken. Voor de koopsector doen we onderzoek naar innovatieve duurzame concepten zoals bijvoorbeeld het oprichten van een gemeentelijk woonbedrijf, waarbij in samenwerking met andere partijen (bijvoorbeeld woningcorporaties) incourante woningen worden opgekocht en tijdelijk verhuurd en daarna gesloopt. De basis hiervoor is een transformatievisie. In 2019 wordt daarom gestart met een interactief proces om tot een dergelijke visie te komen. In het verlengde daarvan starten we een lobby voor een regionaal transformatiefonds.

Krimp, ontgroening en vergrijzing zijn een feit maar onze gemeente moet aantrekkelijk blijven als woongemeente. Om die reden wordt een actief en duidelijk beleid gevoerd op het gebied van jongerenhuisvesting. Wij stimuleren daarom particuliere initiatieven en concepten om panden voor dit doel aan te passen. Verder kunnen leegstaande/vrijkomende (gemeentelijke) gebouwen worden herbestemd voor deze specifieke vormen van huisvesting voor jongeren. Het thema jongerenhuisvesting wordt echter integraal worden benaderd in die zin dat het voor jongeren aantrekkelijk moet zijn om in onze gemeente te blijven wonen door bijvoorbeeld te investeren in een aanbod in voorzieningen dat jongeren aanspreekt. Daarnaast is er bijzondere aandacht voor de huisvesting van doelgroepen in een categorie waaraan nu nog een tekort is. Zo dienen er meer mogelijkheden voor ouderen te zijn om een appartement te kunnen huren of kopen in het (middel)dure segment zonder dat ze daarbij afhankelijk zijn van een corporatie.

Herbestemming Kerk Kerensheide
Onze gemeente kent vele beeldbepalende gebouwen. Als voorbeelden kunnen de fanfarezaal in oud Stein en de kerk in Kerensheide genoemd worden. Er moet een fonds of budget in de gemeentelijke begroting komen om die beeldbepalende gebouwen te onderhouden en beheren. We onderzoeken de mogelijkheid van de vestiging van hoogwaardige woon-zorg-complexen (alternatieve woonconcepten zoals bijvoorbeeld buurtzorghuis, Kangaroewoning, tandemhuis) in Stein en steunen daarbij de synergie die kan ontstaan door de functie van leegstaande gebouwen al dan niet in het kader van burgerinitiatieven voor dat doel te wijzigen.