Sportbeleid en activering
Vanaf medio 2018 is extra capaciteit vrijgemaakt voor de ontwikkeling van beleid op het gebied van sport en bewegen. Het uitvoeringsprogramma is eind 2018 vastgesteld en biedt kaders voor de uitvoering op dit vlak in 2019.
In dit nieuwe beleid wordt nadrukkelijk ingezet op sport en bewegen als middel om onder meer gezondheid, welzijn, vitaliteit en sociale cohesie te bevorderen. Extra aandacht is er voor doelgroepen die extra ondersteuning nodig hebben om in beweging te komen en blijven. Hierbij wordt gezocht naar betekenisvolle verbindingen en duurzame samenwerkingen, zowel binnen de eigen organisatie als met (maatschappelijke) partners daarbuiten. Voorbeelden hiervan zijn participatie in een regionaal sportoverleg, regionale samenwerking op het gebied van aangepast sporten en wordt bij doorontwikkeling van de Ronde van Limburg samenwerking gezocht met regiogemeenten.
Bij de implementatie van dit uitvoeringsprogramma, is een belangrijke rol weggelegd voor de buurtsportcoaches. Zij organiseren sport- en beweegactiviteiten voor doelgroepen die hiertoe extra gestimuleerd moeten worden: jeugd, senioren en mensen met een beperking of beweegachterstand. Daarnaast bieden zij deskundigheidsbevordering aan groepsleerkrachten op het gebied van bewegingsonderwijs en dragen zij bij aan de professionalisering van sportverenigingen.
Op verzoek van de Raad zal eind 2018 een advies uitgebracht worden over een uitbreiding van de inzet door deze buurtsportcoaches. Momenteel wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden op dit gebied. Het besluit over dit advies dat eind 2018 genomen wordt, zal in 2019 opgevolgd worden.
In 2018 is ingestemd met deelname aan de pilot van het project HealthyLIFE, wat uitgevoerd wordt door Stichting Ecsplore. HealthyLIFE is een gecombineerde leefstijlinterventie voor kwetsbare senioren (vanaf 55 jaar) met overgewicht, een verhoogd gezondheidsrisico en een chronische aandoening. Dit project richt zich op bewegen, gedrag, voeding en Positieve Gezondheid, met als doel een actieve en gezonde leefstijl te bewerkstelligen.
Nadat dit project in Q4 van 2018 is opgestart, zal deze pilot een vervolg krijgen in 2019. In het verlengde hiervan reserveren we middelen voor de aanleg van een buitengym -en fitness in de openbare ruimte.
Vanaf 2019 gaat het nieuwe subsidiebeleid van kracht. In 2018 zijn hiervoor reeds een groot aantal aanvragen ingediend. Gedurende het jaar 2019 wordt dit geëvalueerd.
In aansluiting op het subsidiebeleid is in het coalitieakkoord benoemd dat de gemeente verenigingen gaat faciliteren met een verenigingencoördinator. Hierbij staat het ondersteunen van verenigingen centraal op diverse gebieden.