Samenkracht en burgerparticipatie
In 2019 worden de aanbevelingen uit de evaluatie DOPsgewijze aanpak waar mogelijk tot uitvoering gebracht. Het gaat dan met name over de verdere inbedding van het gebiedsgericht werken in de gemeentelijke organisatie en de geprioriteerde punten die inwoners, betrokken bij de DOP aanpak, hebben meegegeven. Ruimte vanuit de ambtelijke organisatie voor gebiedsgericht werken en goede ondersteuning van burgerinitiatieven zijn belangrijke onderwerpen, evenals kennisuitwisseling en deskundigheidsbevordering. Ook werken we aan een betere positionering van de dorpscontactpersoon verdeeld over de drie gebieden: Elsloo (incl. Meers en Catsop), Urmond (incl. Berg en Nattenhoven) en Stein.
Via de dorpscontactpersonen, het welzijnswerk en de dorpenteams stimuleren we samenwerking, samenkracht en burgerparticipatie. Om een beter beeld te krijgen van de wijken bezoeken dorpscontactpersonen en buurtmakelaars verschillende wijken om via Social Mapping de capaciteiten, ideeën en vraagstukken van inwoners te achterhalen. Op die manier ontstaat een sociale kaart die gevuld wordt door de informatie van inwoners zelf. Deze informatie is relevant voor de professionals (dorpenteams) en inwoners en burgerinitiatieven. Ook kan de buurtmakelaar vraag en aanbod directer koppelen en groeit samenkracht hierdoor. In 2019 zetten we in op doorontwikkeling hiervan, o.a. meer gestructureerd wijkbezoeken brengen, informatie delen en verrijken in dorpenteams en met inwoners.
In 2018 is een toegankelijkheidsonderzoek gestart naar de toegankelijkheid van de gemeentelijke accommodaties. De aanbevelingen die uit dit onderzoek naar voren zijn gekomen worden in 2019 en verder opgepakt. Eveneens is er in 2018 een start gemaakt tot het komen van een Sociale Inclusie Agenda waarbij themabijeenkomsten georganiseerd worden. Deze agenda wordt in 2019 afgerond. De verbeterpunten die in deze agenda worden opgenomen zullen ook in 2019 en verder worden uitgevoerd.
Samen met de regiogemeenten, Vluchtelingenwerk, Participatiehuis en Partners in Welzijn is in 2018 gestart met het bespreken en oplossen van knelpunten als het gaat om de integratie van statushouders. Dit wordt in 2019 voortgezet, zodat de integratie steeds beter gaat verlopen. Zo wordt ook de samenwerking met de GGD Limburg opgezocht om voorlichtingsmiddagen te organiseren over thema's als hygiëne en opvoeding.
In het kader van de aanpak van armoede hebben we in 2018 met diverse partners de huidige ondersteuning aan onze inwoners met financiële problemen in beeld gebracht en verbeterpunten geformuleerd. In 2019 gaan we onder meer de informatievoorziening en bereikbaarheid van de voorzieningen optimaliseren. Daarnaast wordt extra ingezet op de aanpak van armoede bij kinderen. Dit alles om de financiële gezondheid van onze inwoners te verbeteren. De door het Rijk beschikbaar gestelde Klijnsma-gelden en de incidentele middelen voor de aanpak van armoede en schulden worden ingezet om deze doelen te bereiken. Daarmee wordt in 2019 en 2020 een bedrag van € 109.206 begroot voor het armoedebeleid. Vanaf 2021 vervalt de incidentele uitkering en wordt het bedrag van € 77.136 van de Klijnsmagelden ingezet.
Ook in 2019 blijven we onze mantelzorgers ondersteunen, waarbij we extra inzetten op de ondersteuning van jonge mantelzorgers en hun gezinnen. En we zetten in op de werkende mantelzorger bij de gemeente, maar ook via de lokale ondernemers. Het verbeteren van het respijtzorgaanbod blijft ook in 2019 een speerpunt. We zullen hiervoor het bestaande aanbod en de inzet van zorgvrijwilligers evalueren en de mantelzorgers over het aanbod informeren.